Je route bijhouden via gps

Vlak voordat ik wegging op vakantie heb ik een gps logger aangeschaft. Het apparaatje (een Holux M-241) kan om de paar seconden zijn eigen positie opslaan. Je krijgt uiteindelijk heel veel zogenaamde “waypoints” die de afgelegde weg representeren.

Is dat nu handig? Nou en of! Je kan deze route samenvoegen met de foto’s die je onderweg hebt gemaakt. Vervolgens schrijf je de coordinaten weg in je foto en kan je daar weer hele mooie dingen mee doen.

Dit filmpje toont bijvoorbeeld een van de mogelijkheden: het zoeken van foto’s gebaseerd op de locatie. Ook biedt Flickr ondersteuning voor het lokaliseren van foto’s op een kaart.

Natuurlijk komt weer de standaard opmerking of zoiets wel gecertificeerd is voor Linux. Uiteraard kan het! Deze blogpost van een Duitse ArchLinux gebruiker getuigt hiervan. “Ise” heeft vervolgens met zijn gegevens dit soort beelden geproduceerd.

Ise heeft de pakketjes gpsd en gpsbabel gebruikt om het logbestand in het gebruikelijke .gpx formaat op de computer te zetten. De Geolocation plugin van Digikam (waar ook al het filmpje van was) doet vervolgens de rest!

PS. Murphy heeft weer gesproken, want uiteraard kreeg ik het pakketje in de bus nadat ik van vakantie terug was