X-server en de failsafe modus

Eigenlijk heb ik nooit de problemen gehad waar “n00bs” mee zaten. Klinkt dat arrogant? Misschien wel, maar met een standaard computer, standaard componenten en een standaard installatie werkt alles nu eenmaal out of the box.

Helaas sloeg gisteren het lot toe. Ik had een goed voornemen om VirtualBox (waarmee je een virtuele installatie kan maken) te installeren. Fluitje van een cent, omdat je via Installeren/verwijderen (vroeger Software toevoegen/verwijderen ) het programma zo van de Ubuntu server kan halen. Echter waren er achteraf toch wat problemen…

VirtualBox heeft een module van de kernel nodig. Virtualbox-ose-module wordt bij een reboot meegeladen bij het opstarten van de kernel, dus ik start de computer opnieuw op. En toen ging alles mis: kernel kapot en X snapte het niet meer.

Zojuist heb ik een live-cd opgestart en de kernel gekopieerd naar mijn eigen bestandssysteem. Hiermee was de kernel weer gerepareerd, maar X schakelt direct door naar de failsafe modus. Je krijgt een mooi schermpje voor je te zien waar je een driver en scherm kan instellen. De nieuwe feature van Gutsy werkt dus zeker naar behoren. Het lukt alleen nog niet om uit de failsafe te komen. Ik ben vandaag dus nog wel even bezig.

Het blijkt af en toe toch lastiger te zijn dan het in eerste instantie lijkt!