Worth reading

Al enige tijd lees ik veel over de filosofie achter het open source model. Ook valt er tegenwoordig veel te lezen over de gebruiksvriendelijkheid van bepaalde ontwerpen. Vooral de wisselwerking tussen beide is interessant: hoe kan de kracht van open source worden ingezet om de gebruiksvriendelijkheid van applicaties te vergroten? En hoe draagt de factor van gebruiksvriendelijkheid bij aan het succes van een applicatie, met name van open source programma’s?

Doordat open source ontwikkelaars veel moeten communiceren over het ontwerp van de applicatie, wordt er ook veel geschreven over bijzaken. Hoe men in het algemeen ontwikkelprocessen kan verbeteren bijvoorbeeld. Al halverwege de jaren ‘90 zijn dit soort stukken geschreven. Een van die hoekstenen is ‘The Cathedral and the Bazaar’. Het is een essay waarin duidelijk wordt waarom open source programma’s in essentie beter zijn dan programma’s die pas in een laat stadium zich presenteren aan gebruikers. Lees of download het op de website van de auteur, Eric Raymond.

Verder houdt Matthew Paul Thomas een weblog bij. Hij is een designer bij Canonical, het bedrijf wat Ubuntu ontwikkelt. Hij legt zijn focus sterk op usability en schrijft regelmatig over de valkuilen van de gebruiksvriendelijkheid.

Tot slot is er de goede weblog obso1337.org van Celeste Lyn Paul. Als Senior Interaction Architect heeft ze veel te maken met gebruiksvriendelijkheid en doet regelmatig expert reviews over de zogenaamde Human-Computer interaction.

Check it out!