Standaard software verwijderen

Ubuntu levert veel standaard software mee, maar soms wil je die software juist niet hebben. Je gaat naar Software toevoegen/verwijderen en zoekt het pakketje op. Maar je krijgt een melding dat iets anders afhankelijk is van dat programma, zodat je het programma niet kan verwijderen!

Het pakketje wat dit veroorzaakt is ubuntu-desktop. Het pakket doet zelf weinig, maar neemt heel veel software mee als een afhankelijke. Je installeert dus alleen ubuntu-dekstop, en de hele rits van software pakketjes komt als dependency (afhankelijke) mee. Een afhankelijkheid is handig, want zo kan je als pakketbouwer aangeven dat jouw pakketje een ander pakketje nodig heeft om naar behoren te kunnen werken.

Ubuntu-desktop is dus handig om software te installeren, maar als je iets moet verwijderen zit je met die afhankelijkheid.

De oplossing is simpel, namelijk ubuntu-dekstop verwijderen. Het kan geen kwaad, je gaat niets missen op je systeem, maar kan zo wel je andere pakketje deïnstalleren.

Ubuntu-desktop vind je niet in het simpele Software toevoegen/verwijderen programma, maar daar heb je Synaptic voor nodig. Synaptic zit onder Systeem -> Beheer en heet in het menu ‘Synaptic pakketbeheer’. Zoek daar op ubuntu- desktop, verwijder het pakketje, klik op toepassen en je hebt er geen last meer van.