Stage in Duitsland

Hierbij (eindelijk!) een eerste blogpost nu ik in Duitsland zit. Ik zal proberen het kort te houden, ik kan natuurlijk alles vertellen van de afgelopen 22 dagen, maar ik denk dat niemand daar echt op zit te wachten. In ieder geval: alles gaat goed, het is hier leuk & ik red me prima (voor de TL;DR)!

De eerste paar dagen hoefde ik nog niet te beginnen, maar dat gaf me wel de gelegenheid om een beetje rond te kijken, een fiets te kopen en te zorgen dat ik een Duits nummer kreeg. Ook toen ik eenmaal wel bij Maquet mocht beginnen, bleef het rustig: mijn manager was nog twee dagen op vakantie dus iemand op de afdeling heeft me het terrein laten zien en wat kleine opdrachten gegeven.

Ik woon de komende maanden in Gaggenau, een plaatsje met 29.000 inwoners en iets dieper in het dal dan Rastatt, de plek waar ik werk bij Maquet. Rastatt is iets groter (47.500 inwoners) maar als je echt wat wilt zien moet je naar Baden-Baden of Karlsruhe. De wikipedia pagina van Gaggenau lijkt dan misschien wel groot, hier is namelijk bijzonder weinig te doen ;)

Fietsroute van Gaggenau naar Rastatt

Fietsroute van Gaggenau naar Rastatt

Elke dag fiets ik heen en terug, een ritje van ongeveer 11km en dat kost zo’n 35 minuten. Eindelijk doe ik iets aan sport! Verder ga ik ook af en toe het Zwartewoud in, maar je verkijkt je snel op het hoogteverschil. Het is nog best een uitdaging om de bergen op te klimmen, maar ik verwacht dat als ik het vaker doe, het natuurlijk ook beter zal gaan.

Bij Maquet hebben ze een mooi programma in elkaar gezet met allemaal verschillende onderdelen en is per week/per twee weken ingedeeld. Mijn eerste “echte” werkweek is begonnen bij montage: veel operatietafels die Maquet ontwikkeld worden nog steeds geassembleerd met de hand hier in Duitsland! Ze hebben verschillende lijnen : een mobiel systeem (de tafel is een geheel en kan verplaatst worden), de AlphaMaquet serie (de tafel is opgesplitst in een zuil en een horizontaal gedeelte die je los kan koppelen) en de Magnus (de meest geavanceerde tafel).

Die week ben ik door de medewerkers zelf rondgeleid en hebben ze me heel veel laten zien. Het zorgt ervoor dat je goed begrijpt wat Maquet nu eigenlijk maakt en hoe de verschillende systemen samenwerken. De hands-on ervaring is een goede start om later ook met de ontwikkeling van onderdelen aan de slag te gaan.

De tweede week heb ik een CATIA cursus gevolgd. CATIA is het computerprogramma wat ze bij Maquet gebruiken om alle onderdelen in ontwerpen en de bijbehorende bouwtekeningen te maken. Naast de mechanische toepassingen, gebruikt Maquet ook CATIA voor het ontwerpen van plaatconstructies (sheet metal design), analyse van de constructie (finite elements method) en electronische componenten (pcb design). Een beetje achtergrond had ik al, maar het niveau waar Maquet op werkt lag en behoorlijk stuk hoger en de CATIA cursus was ook meer dan welkom!

Deze week is de derde week van mijn stage. Ik zit deze week bij Musterbau: het ontwikkeling van prototypes. Het is echt heel leuk om te zien hoe een totaal ontwikkelproces van begin tot eind eigenlijk verloopt. Je realiseert je ook dat de TU wel een goede leerschool is, maar eigenlijk een fractie van alles behandelt. Deze weken hier heb ik al zoveel meegekregen, zonder uberhaupt aan een project deel te nemen…

Bij Musterbau heb ik meegekeken in de ontwikkeling van de nieuwe OK tafel van Maquet: de Yuno. Bij bepaalde bewegingen kunnen hydraulische leidingen beschadigen en de nieuwe oplossing werd meteen bij Musterbau bedacht en geprobeerd. Ook is deze week een nieuw project begonnen, een nieuwe extensie (uitbreiding) van de Yuno. Het is erg interessant om te zien hoe ze hier het project starten met de briefing en leuk om mee te maken, omdat de medewerker zelf net zoveel weer van het nieuwe project als ik (oftewel: helemaal niets).

Verder is ook een verbetering aangebracht en getest van de Trimano, een nieuw paradepaardje van Maquet. Zie hier een leuke promo-video waar je goed ziet wat het product kan en doet. Het is een volledig mechanische constructie die, wanneer je de hendel loslaat, ook geen enkele speling meer bevat (uiteraard belangrijk bij chirurgie).

Als laatste project bij Musterbau is een nieuwe versie van de Venta in ontwikkeling. Ook hier kan ik niet teveel over vertellen, maar dit is een systeem om afscheiding mee weg te zuigen. Het apparaat is volledig nieuw ontwikkeld (behuizing, pomp, motor, etc) met als voornaamste doelstelling het apparaat lichter, minder luid en goedkoper te maken. De pomp die is gebruikt is intern zelfs volledig nieuw ontwikkeld en heeft waarschijnlijk potentie om ook als patent aangevraagd te worden.

Ik ga nu stoppen met met schrijven. Veel details kan ik niet echt vertellen, enerzijds omdat mijn contracten, clausules en vele andere getekende documenten dat verbieden. Anderzijds omdat de ruimte echt op is om meer te schrijven. Volgende keer laat ik wel meer weten, dan schrijf ik ook over een kortere periode. Tot slot nog wat foto’s, om het af te maken!

Mijn kamer en rest van het huis:

Mijn werkplek bij Maquet:

Bij Musterbau maken ze veel zelf, misschien ken je de (kleinere!) houten Dinosaurus die je in elkaar kan zetten?

En als je al een mega-schuifmaat hebt tot 540mm, maar je een werkstuk moet frezen van 544, dan heb je natuurlijk een probleem. Gelukkig hebben ze materiaal om tot 2000mm te meten (digitaal, dus met een precisie van een 100-ste millimeter)