Spellingscontrole in OpenOffice.org

In Gnome bestaan er een aantal pakketten die alle taalinstellingen op zich nemen. Standaard elementen en namen zijn daarin opgeslagen. Ook kunnen programma’s een spellingscontrole opzetten met behulp van deze pakketten. Echter doet OpenOffice.org het anders en maakt het gebruik van een ander pakket.

De standaard Gnome pakketten zijn voor de Nederlandse taal language-pack-nl en language-support-nl. Deze zijn met een aantal muisklikken te installeren via de optie ‘Taalondersteuning’ van het beheer menu.

De OpenOffice.org spellingscontrole werkt hier niet mee, dus zal de Nederlandse spellingscontrole niet zomaar werken. De Engelse spellingscontrole is wel standaard geïnstalleerd, dus die werkt wel gewoon. Het pakket voor de Nederlandse variant heet ‘myspell-nl’. Dit pakketje is niet met de gemakkelijke Software toevoegen/verwijderen te installeren, maar moet met Synaptic opgehaald worden. Synaptic staat ook in het beheer menu van het systeem (onder ‘Synaptic pakketbeheer’). Je kan in het programma zoeken naar pakketten (met Ctrl+F of door te klikken op ‘Zoeken’) en daar typ je myspell- nl in.

Er komt één resultaat uit. Als je hierop klikt, krijg je een menu met de mogelijkheid het pakket te installeren. Doe dat, en klik vervolgens op ‘Toepassen’ (of met Ctrl+P). Start vervolgens OpenOffice.org opnieuw op, en de Nederlandse spellingscontrole werkt :)