Software toevoegen/verwijderen

Het eerste programma wat aan de orde komt is om software te installeren en verwijderen. Genaamd gnome-app-install biedt het de mogelijkheid om eenvoudig heel veel software te installeren (en weer te verwijderen, mocht dat nodig zijn).

Voordat ik meer over het programma vertel, is het handig om meer te weten over de manier van softwarebeheer van Ubuntu. Ubuntu heeft een aantal servers (ook in Nederland) staan waar alle softwarepakketten van Ubuntu op staan. De updates van Ubuntu software worden via die servers (“repositories” genaamd) doorgevoerd, en je kan zelf op die servers pakketjes doorzoeken en die installeren. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Er is een centrale bron waar alle software op staat;
  • Je hebt één update programma die voor alle software die je installeert. Op deze manier blijft alle software up-to-date, en nog eenvoudig ook (later meer over de updater);
  • Er is heel veel gratis software beschikbaar via de server.

Over dat laatste puntje gaat het vandaag: via gnome-app-install kan je de meest gebruikte software bekijken en installeren. Er bestaat een ander programma wat echt alle software doorzoekbaar maakt. Dit is echter te onoverzichtelijk voor de meeste gebruikers: gebruik daarom dit programma.

In Ubuntu vind je het direct onder het Toepassingen menu (bij ‘Installeren/verwijderen). Verdeeld in elf categorieën is de meest uiteenlopende software te installeren. Ubuntu verzamelt (als je dat toestaat) gegevens over welke software jij allemaal hebt geinstalleerd, en voert die gegevens door in dit programma: met één tot vijf sterren wordt de populateit aangegeven. Als veel andere gebruikers dat programma gebruiken zie jij dat door de vele sterren die het programma krijgt. Het vinkje voor het programma geeft aan of het geïnstalleerd is of niet. Verder kan je zoeken naar specifieke programma’s en kan je filteren op bepaalde voorwaarden.

Tot slot staat bij de beschrijving van het programma een aantal icoontjes. Het geeft aan of het programma goed integreert met de Ubuntu dekstop, of het technische ondersteuning krijgt van Canonical (het bedrijf achter Ubuntu), of het wordt geleverd door de Ubuntu gemeenschap en zo nog een paar.

Al met al een heel erg handig programma, zeker voor nieuwe gebruikers. Alle software die je als gewone gebruiker wil installeren kan je hiermee installeren.