Software beheren in Linux

De overstap van Windows naar Linux is voor velen een gewaagde stap. Alles werkt net wat anders en de leercurve is stijl. Ook is het softwarebeheer anders.

Bij Windows heb je vrijwel altijd een installer (met extensie .msi), waar elk stukje software een eigen soort installatieprocedure heeft.

Bij Linux werkt het niet zo. Er staan namelijk overal ter wereld grote servers die veel software aan boord hebben. Die software kan je downloaden met een speciaal programma. De software zit voor Ubuntu verpakt in een zogenaamd debian package, te herkennen aan de extensie .deb.

Apt: advanced packaging tool

Veel programma’s maken gebruik van zogenaamde bibliotheken. De bibliotheken bevatten een groot aantal standaard procedures die in een programma veel gebruikt worden. Deze libraries zijn in Windows verpakt in een .dll, bij Linux is het vaak een .so. Het grote verschil is dat bij Linux de bibliotheken los worden gedistribueerd. Je kan dus een library hebben die door meerdere programma’s wordt gebruikt. Het bespaard je veel ruimte en het werkt een stuk efficiënter, maar het heeft één nadeel: er ontstaan afhankelijkheden. Je mag het programma niet installeren zonder de bibliotheek.

Hiervoor is een package manager bedacht: Ubuntu gebruikt apt, en apt houdt bij of je nog zogenaamde dependencies mist. Deze installeert hij dan gelijk mee. Apt is een commandline programma (dus zonder grafische interface) en kijkt in het pakketje (de .deb) om de afhankelijkheden gelijk mee te installeren. Die afhankelijkheden haalt apt van de centrale Ubuntu servers, zogenaamde repositories.

Repositories

De repositories hebben gigabytes (wellicht wel terabytes) aan pakketjes beschikbaar die iedereen kan doorzoeken en downloaden. Met apt kan je die database doorzoeken, maar er bestaan ook grafische programma’s voor. Een daarvan is Synaptic waarmee je elk pakketjes kan installeren en verwijderen. Dit programma is voor de simpele taken wat onoverzichtelijk, dus daarom bestaat er ook het programma Software toevoegen/verwijderen. Dit is een simpel programma waar je de meest gebruikte programma’s met twee muisklikken kan installeren.

Losse pakketten

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat een programma niet beschikbaar is via de Ubuntu server. Gelukkig kan je ook de losse debian pakketten zelf installeren. Met een simpele dubbelklik kan je dan het pakketje en de mogelijke afhankelijkheden dus ook zelf installeren.
Vooral bij nieuwe programma’s die Ubuntu nog niet op de server heeft gezet komt het vaak voor: je moet dan zelf het programma met het losse pakketje installeren.