OpenMoko: open platform voor (smart)phones

Ik heb mijn toekomstige telefoon gevonden. De Neo1973 is een telefoon van de (onbekende) hardwarefabrikant FIC. Ze hebben een platform ontwikkeld voor smartphones, namelijk OpenMoko.

http://wiki.openmoko.org/images/thumb/8/89/FIC-neo1973_small.jpg/200px-FIC-neo1973_small.jpg

Op de telefoon draait Linux, en op de driver van de GPS na is alles open: iedereen die het wil (en kan) staat het vrij om programma’s te ontwikkelen en te veranderen voor OpenMoko. Kan je niet programmeren, maar heb je wel een goed idee, dan vraag je het aan de OpenMoko gemeenschap. Zijn er meer mensen positief, dan is er binnen no-time een programmeur gevonden die de applicatie wil schrijven.

Zo zijn er al heel veel leuke, innovatieve ideeën op de mailinglist naar voren gekomen die wellicht het gebruik van de telefoon nog beter maken dan alle andere telefoons. Een voorbeeld: elke telefoon kent wel notities, en tegenwoordig hebben telefoons ook vaak gps aan boord. Dus waarom niet een notitie of reminder hangen aan een locatie? Dat je thuis komt van het werk en je telefoon zegt: He, nu je thuis bent kan je boodschappen doen! Of bijvoorbeeld dat de telefoon de ringtone uitschakelt op het moment dat je harder dan 30km/h gaat, omdat je dan waarschijnlijk in de auto zit en niet kan bellen.

Het gaat het OpenMoko team niet om een telefoon mooier te maken dan de iPhone. Die telefoon is namelijk een echte gadget en zo geliefd door alle Apple lovers dat je die populariteit niet kan verslaan. Maar door de open structuur kan je wél een telefoon maken die echt aan de wensen van de gebruiker voldoet. Bijna op maat gemaakt zou je dus kunnen zeggen. En dat is het grote voordeel van deze telefoon!