Listen, just Listen

Listen is een muziekspeler met een mediabibliotheek. Het houdt zelf een database bij met alle nummers. Gesorteerd op o.a. genre, artiest en album kan je snel de juiste nummers vinden. De bibliotheek is zo vergelijkbaar met Windows Media Player, Winamp, iTunes en Rhythmbox.

Listen beheert de muziek alleen met de database. De indeling van de muziek op je hardeschijf moet je voor je eigen rekening nemen. Het automatisch ordenen volgens een bepaalde structuur zoals iTunes dat kan gebeurt dus niet.

Echter heeft Listen een zeer hoge gebruikvriendelijkheid, is erg intuïtief te bedienen en integreert goed in de Gnome desktop.

Standaard heeft Listen de bibliotheek gesorteerd op artiest en album. Dit kan je veranderen naar een Genre/Artiest indeling of een Genre/Artiest/Album indeling. De zoekmogelijkheid zit boven de bibliotheek, en links is de huidige afspeellijst weergegeven.

Tot zover is er niets bijzonders. Listen werkt hetzelfde als andere muziekspelers, zowel Gnome mediaspelers als spelers die onder Windows draaien. Echter houdt Listen netjes bij wat je favoriete albums, favoriete nummers en de laatstgespeelde nummers zijn.

Ook is er een ingebouwde integratie met de Audioscrobbler van Last.fm. Niet alleen zoals de conventionele spelers het kennen: het bijhouden van je afgespeelde muziek. Het zoekt ook elke keer vergelijkbare albums en vergelijkbare artiesten op. Daarnaast is er een dynamische afspeellijst op basis van Last.fm mogelijk, maar daarover later meer.

Listen zoekt ook automatisch informatie op over de artiest, het album en mogelijk ook het nummer op via Wikipedia. Wie waren ook alweer de bandleden? Een ander feitje wat je snel wil weten? Met Wikipedia kom je er zo achter.

Listen haalt naast de informatie over de artiest ook nog meer informatie op: songteksten. Van lyrc.com.ar en leoslyrics.com kan de lyric worden opgehaald.

Zoals eerder genoemd: Listen heeft een dynamische afspeellijst. Als een nummer speelt zoekt Listen naar vergelijkbare nummers die ook in de database staan. Deze nummers voegt hij dan toe aan de afspeellijst. Zo wordt automatisch in hetzelfde genre een afspeellijst gegenereerd.

De ontwikkeling van Listen heeft een tijd stil gelegen door persoonlijke omstandigheden van de ontwikkelaar. Volgens hem staat er nu niets meer in de weg om van Listen een volwaardige audiospeler te maken. De laatste beta (beta5) beloofde al veel; hopelijk komt er snel weer een nieuwe versie uit!