Halverwege de stage

Het is alweer een maand geleden dat ik het vorige stukje heb geschreven… de tijd vliegt hier zo voorbij, dat is zeker. Afgelopen weekend was ik even terug in Nederland. Hier in Duitsland vieren ze Allerheiligen (dat was afgelopen dinsdag) dus dat betekende een lang weekend vrij (zaterdag - dinsdag). Een arts de bij Maquet werkt woont in Aken en gaat elk weekend op en neer. Ik kon meerijden en werd afgezet in Heerlen: super makkelijk om zo toch even terug te komen in Delft :)

Bij Maquet loopt ook alles op rolletjes. Ik heb na de vorige opdracht een nieuwe, kleinere opdracht gekregen. Maquet heeft namelijk sinds oktober een Virtual Reality kamer ingebouwd. Een groot scherm toont een “dubbel” beeld waarbij je met speciale brillen 3D kan zien. Het is natuurlijk een heel leuk nieuw speeltje, maar kan ook gebruikt worden voor ergonomische studies en voor de montage-afdeling om te onderzoeken of bepaalde onderdelen wel te monteren zijn. Ze komen er af en toe bij een prototype achter dat er te weinig ruimte is om een boutje vast te draaien, bijvoorbeeld. En op dat moment zijn alle onderdelen al geproduceerd…

Voor het gebruik van de VR apparatuur kregen een select aantal werknemers een 2-daagse cursus. Ik ben door mijn manager ook ingedeeld en daardoor mocht ik meedraaien in de groep! Ook komt er nog een extra 3-daagse cursus aan voor meer diepgang (en ook daar mag ik bij zijn). Bij de bediening van het systeem draagt een persoon een bril met witte bolletjes, zodat hij met infrarood camera’s te volgen is. Als je je hoofd draait, beweegt “real-time” het videobeeld mee (met een hele kleine vertraging). Hierdoor kan je bijvoorbeeld om objecten heen kijken.

De andere mensen in de kamer zijn toeschouwers. Deze kunnen ook een bril dragen om het 3D beeld te zien, maar daar werkt de zogenaamde head tracking niet. Maquet heeft echter wel 20 van deze toeschouwers-brillen, die nu in een kartonnen doos liggen. Niet zo netjes als een dure CEO of speciale arts komt kijken hoe het allemaal werkt ;)

Om te oefenen met CATIA (en buigbare plaatconstructies oftwel Sheet Metal Design), ben ik aan de slag gegaan om een houder te maken voor al deze brillen. Het idee is hetzelfde als bij een opticien: een soort kast die hangt aan de wand waar je alle brillen in hangt. De opdracht is nu klaar en wordt as-we-speak bij de watersnijder gesneden. Dan gaan we kijken of alles werkt :)

Laatste weken ben ik ook nog bezig geweest met allerlei electronica bij de afdeling die de hardware verzorgt van de operatietafels. Ook gaan we met een aantal van mijn afdeling eind november naar de Medica: een van de grootste medische beurzen die jaarlijks wordt gehouden in Dusseldorf. En ook werk ik ondertussen voor Soflomo, waar we eind november een nieuwe webapplicatie aan gaan kondigen. Allemaal teveel om op te noemen en over te vertellen. Je moet het maar vragen als ik weer terug ben!