Gedit LaTeX plugin

LaTeX is een taal om (wetenschappelijke) teksten op te zetten. Het grootste voordeel van LaTeX is dat je alleen over de tekst hoeft na te denken: de opmaak (en ook de hoofdstuknummers, paginanummers, inhoudsopgave en dergelijke) worden automatisch aangemaakt. Zo ben je minder tijd kwijt aan de opmaak en kan je meer tijd steken in de inhoud.

Nu is het handig om (net als je OpenOffice.org Writer gebruikt voor je gewone documenten) een mooi programma te hebben waarmee je de LaTeX teksten kan aanmaken. Er bestaat voor Gnome wel Winefish (gebaseerd op Bluefish), maar dat werkt alleen net niet lekker, is net niet Gnomish genoeg en voor mij dus ook net niet voldoende. Toen ontdekte ik een simpele plugin voor Gedit. Vergeet je LaTeX zorgen, deze plugin is de oplossing.

Gedit is de standaard tekstverwerker van Gnome, de aanhanger van notepad voor Windows en Kate op KDE eigenlijk. Volledig op gtk2 gebaseerd (past dus goed in de desktop omgeving), heeft het al een aantal mooie features: tabbladen, syntax highlighting en ondersteuning voor verschillende plugins.

De LaTeX plugin voegt twee dingen toe: een extra werkbalk met knoppen om snel bij een aantal opmaak opties te kunnen (tekst vet of cursief, een genummerde lijst of een formule invoegen) en aan het zijpaneel wordt een drietal tabbladen toegevoegd: voor de tekststructuur (boom van bestanden), een groot aantal veel gebruikte symbolen en een lijst voor zelfgemaakte macro’s.

Samen met een simpele maar efficiënte code completion werkt de tekstverwerker snel en effectief.

De plugin maakt ook een knop in de werkbalk aan om je document te compilen naar een pdf door middel van rubber. Rubber is een programma (via de Ubuntu server beschikbaar) wat LaTeX precies genoeg keer compileert. Als je namelijk met BibTeX werkt moet je wel drie keer LaTeX en één keer BibTeX runnen. Dat rekent Rubber voor je uit, dus je hoeft maar één keer rubber te draaien.

De plugin heeft een eigen pagina op de Gnome Live! website, vanwaar je de plugin kan downloaden (directe link, versie 31 dec. 2006). De plugin kan je vervolgens in Gedit installeren door bij het voorkeursvenster (Bewerken->Voorkeuren) naar het tabblad “plugins” te gaan en het gedownloadde pakketje in het venster te slepen. Activeer de plugin en je kan meteen aan de slag.