Deluge: dé torrentclient in opmars!

Ubuntu is een van de meest vooruitstevende distributies van Linux. De community van Ubuntu draagt hier aan bij door zelf met nieuwe projecten, zogenaamde 3rd party projects, aan te komen.

Zo is voor deze zomervakantie het idee geopperd om een nieuw programma te ontwikkelen voor het bittorrent protocol, een zogenaamde torrentclient. Veel mensen werden enthousiast, want buiten een slechte client die standaard werd meegeleverd, en de veels te massieve Azureus client, was er niet veel te vinden.

Het zou een vergelijkbaar programma als µTorrent zijn, alleen dan open source, en gebouwd vanuit de community. Dat wil zeggen dat de Ubuntu gebruikers aangeven welke aanpassingen en nieuwe dingen zij graag in het programma willen hebben. Iedereen kan hierover mee discussieren, en zo kan je zelf nieuwe features aandragen die uiteindelijk ook daadwerkelijk in het programma terecht komen!

Met mijn suggesties is men nu bezig met multi language support en er is al een zoekvenster in het programma ge integreerd waarmee je direct naar torrents kan zoeken op door jou aangegeven sites.

AQM

Waar echter Deluge ook mee verrijkt zal worden, is een zogenaamd Advanced Queuing Method , wat inhoud dat Deluge zelf de volgorde van de torrents afhandeld; het programma beslist aan de hand van de hoeveelheid aanbieders die er beschikbaar zijn welke torrent de hoogste prioriteit krijgt. De gebruiker stelt zelf in of de hoogste prioriteit ligt bij torrents met een laag aantal seeders of juist bij een hoog aantal seeders.

Met het kiezen voor het lage aantal seeders, zal je er zekerder van zijn dat torrent waarvan de data nauwelijks meer beschikbaar is, veilig gesteld wordt. Als je kiest voor de torrent met het hoogste aantal seeders, zal je torrent het snelst gedownload zijn.

Wat de wiskundige achtergrond achter het principe is, zal ik hier niet vertellen. Het is niet moeilijk, maar niet interessant voor het uiteindelijke ontwerp.

In ieder geval belooft deze client heel wat. Geschreven in de scripttaal python, en nu alleen beschikbaar voor een gtk interface. Het is echter de bedoeling dat Deluge uiteindelijk wordt herschreven voor wxWidgets, zodat ook KDE gebruikers, en zelfs Windows gebruikers dit wonderschone programma kunnen gebruiken!

Update 11 oktober

Deluge was volgens Gnomefiles.org de beste applicatie ooit gemaakt! In de ranking is het programma erg snel gestegen. Nu na twee dagen is het alweer iets gezakt, maar in de top200 is het programma nog wel binnen de top 50 te zien!