DamnSmall CMS leeft nog wel!

Alweer bijna een maand geleden was er een teken van leven over DamnSmall CMS, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt!

Op dit moment vinden er fundamentele veranderingen plaats van het cms:

De opslag van media (bestanden, afbeeldingen etc) krijgt een hippe Web2.0 AJAX filebrowser. Een deel werkt al, maar er komen nog leuke dingen bij, zoals drag &drop; waarbij je het bestand in een juiste (sub)map kan slepen.

Templates : veel html werd gewoon door het cms geproduceerd, waardoor het uiterlijk niet zo flexibel is als je zou willen. Door gebruik te maken van Smarty kan elk stukje (de opmaak van een blog artikel, de indeling van foto’s etc) geheel naar eigen smaak gestyled worden.

Geavanceerde toegang : Op dit moment zijn de rechten van gebruikers geregeld met een lagen systeem. Een hogere laag geeft je meer rechten tot de onderdelen. Een beter principe is het Role-Based Access Control principe. Zo kan je bijvoorbeeld persoon A toegang geven tot de gallery maar niet tot de blog en persoon B mag wel bij de blog maar niet bij de gallery.

WYSIWYG : dat staat voor What You See Is What You Get. Op dit moment zijn alle teksten opgemaakt met een bepaalde code. Het is natuurlijk gebruiksvriendelijker om je teksten te typen en gelijk te kunnen zien hoe de gebruiker het ook ziet. Om dit te realiseren zijn er verschillende oplossingen mogelijk die ik nu aan het afwegen ben. Binnenkort moet dit ook echter een mogelijkheid zijn van DamnSmall CMS.

Dus veel plannen, veel vernieuwingen en zoals al gezegd: veel fundamentele veranderingen. Wees daarom even geduldig, ik hoop toch echt binnenkort alpha 5 uit te kunnen brengen!