Customize je Ubuntu

Ubuntu (of eigenlijk: Gnome in het algemeen) is erg makkelijk te veranderen van uiterlijk. Uiteraard is het veranderen van de achtergrond op je bureaublad niet heel moeilijk. Maar hoe zit het met de iconen, buttons en randen om de vensters?

De achtergrond van je bureaublad verander je gewoon met rechtermuisknop op je bureaublad en dan te kiezen voor ‘Werkbladachtergrond wijzigen’. Maar daarnaast valt er veel meer te veranderen, zoals bijvoorbeeld in dit topic op gathering.tweakers.net te zien is.

Allereerst zijn er verschillende websites waar de themes gedeeld worden: gnome-look.org, art.gnome.org en customize.org/gtk. Ze bieden allemaal verschillende pakketjes aan om je Gnome omgeving aan te passen.

Thema’s downloaden

De randen om de vensters (incl. bovenbalk met lettertype en icoontjes van minimaliseer en sluiten e.d.) worden getekend door een zogenaamde Window- manager. In Gnome is dit Metacity , dus wil je de randen van je vensters aanpassen, zoek je op de thema’s van Metacity.

De buttons, scrollbars en eigenlijk de hele inhoud van een venster is in Gnome opgebouwd uit gtk elementen. Deze vallen ook allemaal te stylen, dus wil je een andere vorm of achtergrondkleur van deze elementen: kies voor de gtk themes.

Tot slot heb je natuurlijk ook iconen : voor programma’s, of bepaalde type bestanden. Erg voor de hand liggend: hiervoor moet je zoeken naar icon-themes.

Thema’s aanpassen

Onder Ubuntu kan je het thema veranderen via Systeem -> Voorkeuren -> Thema (in Ubuntu 7.04 Feisty Fawn), of Systeem -> Voorkeuren -> Uiterlijk (in Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon). Er zijn al een hoop thema’s standaard meegeleverd, maar zelf uitzoeken en downloaden is natuurlijk altijd leuker.

Het mooiste is: als je een bepaald thema hebt gedownload (gewoon een pakketje, een tar.gz), moet je die ergens opslaan (bijv. je bureaublad, niet openen!). Vervolgens open je het thema-aanpas venster, en sleep je het pakketje in dat venster. Het thema wordt geinstalleerd, en Ubuntu vraagt gelijk of je het wil gebruiken.