Composite omgeving

Dit artikel is een iets technischer artikel over een omgeving die nodig is om een aantal nieuwe applicaties te kunnen draaien. Het gaat om een zogenaamde composite omgeving. Je ziet het niet, je hebt er geen last van, maar sommige programma’s hebben de mogelijkheden van composite nodig om mooie effecten te bereiken.

Een composite omgeving maakt het mogelijk voor normale programma’s om de videokaart te gebruiken. De meeste programma’s worden namelijk op het scherm getoverd door de processor, en niet door de videokaart. Niets mis mee, maar ingewikkelde effecten zoals doorzichtigheid en 3d afbeeldingen kunnen dan niet. Maak je gebruik van een composite omgeving, dan kan dat wel.

Composite is bekend geworden door Compiz (de naam zegt het al ;) ). Compiz is een stukje software wat de vensters plaatst. Je hebt dan mooie effecten met het verslepen van vensters, de bekende “3d kubus”, doorzichtigheid en nog veel meer. Later zijn meer programma’s gekomen die de mogelijkheden van composite gebruiken. Daarom de uitleg in dit artikel wat composite is, omdat later er nog artikelen gaan komen over programma’s die dit nodig hebben.

Composite is te installeren op 3 verschillende manieren. Welke manier het beste is hangt af van de hardware die je gebruikt en de snelheid van je computer.

  • Allereerst heeft de Linux vriendelijke NVidia een driver geschreven die een bepaalde extensie (EXT_texture_from_pixmap) direct ondersteunt. Hierdoor is het installeren van de driver voldoende voor de composite omgeving.
  • Ten tweede via Aiglx. Aiglx is een laag tussen de grafische server (X) en de hardware, die de speciale commando’s opvangt en doorstuurt naar de videokaart. Het is dus minder snel dan een goede NVidia driver, maar heb je een ATi of Intel kaart, kan je dus alleen maar werken met Aiglx.
  • Tot slot bestaat Xgl. Xgl is een nieuwe grafische server, zoals X. Het is alleen nog niet volwaardig, zodat er een Xgl beeld fullscreen over de oude X heen ligt. Het is echter de bedoeling dat ooit Xgl ook een volwaardige grafische server wordt. Of het zo ver nog komt is de vraag, maar mensen waarbij Aiglx slecht werkt kunnen altijd proberen om Xgl te starten. Opnieuw lever je performance in, maar het geeft je dan wel de mogelijkheden van de composite omgeving.

De eerste mogelijkheid is makkelijk te realiseren. Ook zijn het aanzetten van Aiglx en Xgl niet heel moeilijk.

Hoe dit precies gebeurt ga ik hier niet vertellen. Er zijn namelijk genoeg bronnen op internet te vinden die dit keurig vertellen en zelfs beter dan ik kan. Echter is in de meeste wiki’s niet te vinden wat nu composite is en op welke manier je het aan kan krijgen. Dat moet nu duidelijker zijn :)