Bestanden delen (zonder wachtwoord)

Het is eigenlijk zo makkelijk om bestanden te delen, alleen is het inloggen om bij die bestanden te kunnen juist heel slecht geregeld. Je kan (mits je de juiste rechten hebt) bestanden delen door in Nautilus met rechtermuis op een map te klikken en te kiezen voor ‘Map delen’.
Maar dan ben je er nog niet. Het programma dat de shares beheert en regelt (een daemon) heet Samba en maakt gebruik van het SMB protocol. Als je voor het eerst een map deelt moet je dus voor die optie kiezen, en niet de Linux specifieke NFS kiezen.

Vervolgens is het standaard zo dat je een gebruiker (met wachtwoord) moet aanmaken om bij die gedeelde bestanden te komen. Het is ook mogelijk om juist de share openbaar te maken zonder in te loggen. Er zijn veel howto’s en tutorials op internet te vinden, alleen gaan die uit van een kale configuratie. Terwijl Ubuntu een groot gedeelte van de configuratie al mee levert. Hierbij dus een korte beschrijving: hoe bestanden delen met, en zonder verificatie.

Inloggen met verificatie

Als je dan een map gedeeld hebt moet je normaliter een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Deze combinatie is niet de normale inlogcombinatie, maar je moet een gebruiker aan samba toevoegen met een commando.
Open hiervoor een terminal en typ:

sudo smbpasswd -a [username]

Waarbij je [username] vervangt door de gebruikersnaam die moet kunnen inloggen. Voer vervolgens je eigen password in en dan is de gebruiker toegevoegd. Er wordt gevraagd om een password (+ bevestiging) van deze net nieuwe aangemaakte gebruiker en dan ben je klaar (de overige gegevens mag je leeg laten).

Zoek je vervolgens je share op, moet je inloggen met de gebuikersgegevens die je net hebt aangemaakt

Sharen zonder verificatie

Hoewel een gebruikersnaam/wachtwoord combi wel veiliger is, kan het uitermate onhandig zijn. Je kan dan het configuratiebestand van samba wijzigen en vertellen dat het zonder configuratie moet werken.
Open hiervoor (weer) een terminal en typ:

sudo gedit /etc/samba/smb.conf

Je krijgt een tekstverwerker te zien en je zoekt het authenticatie-gedeelte op. Hier staat de regel “security = user” met een puntkomma ervoor. Haal de puntkomma weg en vervang ‘user’ door ‘share’.

Vervolgens staat een tiental regels later de regel “guest account = nobody” met weer een puntkomma ervoor. Haal hier de puntkomma weer weg. Sla het bestand op, en dan moet je samba vertellen de configuratie te herladen. Dit doe je met het volgende commando:

sudo /etc/init.d/samba reload

Nu moet je gewoon bij je bestanden kunnen, zonder in te loggen!