Avant Window Navigator (Awn)

Een dock is een kleine balk aan de zijkant van een beeldscherm waar zich iconen bevinden. Deze icoontjes kunnen snelkoppelingen zijn naar programma’s, of ze staan daar omdat bepaalde programma’s juist geopend zijn.

Docks zijn op dit moment cool en voor Linux zijn er best een aantal docks beschikbaar. Awn is ook een dock, en voor mij een die het meest geschikt is: snel en mooi maar toch ook rustig en functioneel. Daarom raad ik je aan om Awn te installeren als je graag een dock wilt.

http://avant-window-navigator.googlecode.com/svn/tags/web/bar-shot.png

Awn heeft wel een composite omgeving nodig. Als je die eenmaal draaiende hebt, kan je Awn installeren met een pakketje of door een pakketbron toe te voegen. Meer informatie is te vinden op de wiki van Awn.

Awn heeft een aantal standaard toepassingen in het dock staan. Als je die start (door erop te klikken) krijgt het icoontje een klein driehoekje aan de onderkant. De volgende keer dat je er dan op klikt zal het programma niet gestart worden, maar alleen de zogenaamde focus krijgen: het zal boven alle vensters verschijnen.

Als je een programma start wat niet in de dock staat komt er een kleine afscheiding aan de rechterkant en staat het icoontje van dat programma daar weer naast. Zo heb je een goed overzicht tussen snelkoppelingen en toepassingen die niet in het dock stonden. Uiteraard is dit allemaal te configureren.

Compostite

Doordat Awn gebruik maakt van een composite omgeving kan het mooie transparanties aan en overgangen met zogenaamde glass effecten. Verder is Awn nog in staat om te auto-hiden als je beeldscherm niet zo groot is.

Awn is nog wel in ontwikkeling, waardoor er soms wat mis gaat. Als je bijvoorbeeld Evolution in het dock als snelkoppeling hebt staan en je start Evo op een andere manier, komt er een nieuw icoontje aan de zijkant bij. Terwijl Awn eigenlijk een driehoekje onder de snelkoppeling moet zetten.

Ach, er is allemaal wel mee te leven. Het werkt al goed, en is leuk speelgoed. Wil je het zelf installeren? Meer informatie is te vinden op de wiki: http://awn.wetpaint.com.